Alla inlägg den 9 september 2021

Av Viktoria - 9 september 2021 17:13

                                     GalanternaBild från förlaget



I senaste numret av VI Läser tipsade de om Galanterna av Mia Franck. Jag gick genast in på Nextory för att se om den fanns där, det gjorde den. Enbart ljudboken som var författarinläst, vilken upplevelse! Jag har för länge sedan slutat lyssna på böcker på svenska men tänkte att jag ger Galanterna en chans, vilken tur att jag gjorde det! Författarens nyanser i inläsningen och hennes fantastiska finlandssvenska gjorde att det var en lisa för själen att lyssna på denna bok. 

Helsingfors januari 1916, det är där Galanterna börjar. En iskall vinter som gör staden lätt förlamad. Här bor väninnorna Dagmar, Helga, Klara och Ebba. Dagmar och Helga delar rum med kokvrå i huset Hoppet i centrala Helsingfors och väninnorna Klara och Ebba hänger ofta i deras rum, Klara bor själv men Ebba är från en borgarfamilj och bor hemma hos föräldrarna. Hennes mamma tycker dock att det är viktigt att dottern arbetar för att se hur det är och det är på den vägen hon känner de andra tre. Dagmar, modist på uppgång, Helga och Klara sekreterare på en dagstidning och Klara drömmer om att bli redaktör och få skriva egna artiklar åt tidningen. De lever i en tid där kvinnor ses som mindre värda, även om suffragetterna kämpar i England för lika rösträtt. En dag är de ute på café och blir antastade av ett par herrar och det blir starten för de fyra vännerna att försöka skaffa herrkläder så att de ska kunna gå ut och roa sig utan att ständigt vara utstirrade och antastade. Efter mycket om och men och flera hinder har så alla fyra varsin full herrutstyrsel, inklusive kalsonger, och de klär sig för en kväll på stan. En kväll leder till fler och dubbellivet de lever är ett faktum; kvinnor på dagen och män om natten. Eller karlar som de säger själva. De hittar till och med på herrnamn som de använder när de är klädda som män. Parallellt med detta fortsätter det vanliga livet och Dagmar blir mer och mer uppskattad av sin arbetsgivare och mer än så ska jag inte avslöja. 

Romanen varvas med nyhetsartiklar från året, allt från Strindbergs död via OS i Sverige, tågolyckor och Titanics undergång. Således en roman med mycket historiska inslag som samtidigt låter sin läsare följa de fyra vännernas kamp för mer rättvisa. 

Jag rekommenderar Galanterna varmt, väl värd att lyssna på för att få uppleva Mia Francks fina uppläsning. 

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards