Alla inlägg under juni 2022

Av Viktoria - 22 juni 2022 08:57

Som ni vet är jag ju väldigt förtjust i Micke Hansen & Crhistina Olsénis serie Mord i Falsterbo. Detta gjorde att jag tog och läste Deckardrottningen av samma författarduo. 


Boel är bibliotekarien som när en författardröm och har i många år skrivit för byrålådan. I 50-års present får hon en skrivarkurs av maken Erland och det är starten till Boels seriösa skrivande. Genom kursen får hon kontakt med andra amatörförfattare och en proffsig kursledare och de fortsätter skriva texter till varandra även efter att de haft en träff. Hon skriver parallellt med sitt arbete på ortens bibliotek och när hon slutligen är klar är det hennes kollegor Yllet och Matti som får läsa boken. 

Erland är mellanchef på en mekaniskverkstad och drömmer om VD-posten som innehavs av en man som vägrar gå i pension trots sviktande hälsa och mycket hög ålder. Han lever delvis genom Boel och hennes skrivande och börjar drömma om att hon ska bli Sveriges nya deckardrottning och allt hon kommer att tjäna. Men Boel skriver ingen deckare, hon skriver en feel-good roman och det retar Erland som tar saken i egna händer. 

Samtidigt som boken handlar om Boels skrivande handlar den också om de som bor i den lilla byn i norra Skåne, Erlands karriär, grannens hund som konstant pinkar på Boel och Erlands grindstolpe utan att ägarna gör något åt det. Det leder till konskvenser ingen räknat med. 


Det var inte alls samma sak som serien om Egon, Ragnar, Mårten och de andra i Mord i FalsterboDeckardrottningen har ett viss underhållsvärde men inte alls på samma vis. Dessutom känns det onekligt som författarduon gjort huvudpersonen Boel och hennes man Erland i samma ålder som pensionärerna i Mord i Falsterbo trots att de är 50-års åldern. 



                                                 Deckardrottningen : en författare i motvind (inbunden)

Av Viktoria - 16 juni 2022 14:03

                                   Book cover for The Murders at Fleat HouseBild från förlaget 


Shit pommes frites vilken vansinnigt spännade bok! Jag har just avslutat Lucinda Rileys The Murders at Fleat House, en bok som författaren skrev redan 2006 men som legat outgiven hos henne och som hennes anhöriga hittade efter Rileys död. Vilken tur att de tog tag i att ge ut den!


Jazz Hunter har efter en plötsligt skilsmässa från sin man lämnat London, levt i Italien några månader och nu köpt ett hus Norfolk. Hon har London arbetat som polis tillsammans med sin man och har efter att hon abrupt lämnade London sa hon också upp sig från sitt arbete som krimnalpolis. Dock blir hennes entledighet från polisen kort då en elev, Charlie, på internatskolan Sankt Stephens hittas död i sitt elevhem i Fleat House. Jazz åtar sig motvilligt fallet då hennes chef från Scotland Yard söker upp henne i hennes bostad i den lilla byn hon bosatt sig i. Till sin hjälp får hon en gammal kollega och de börjar nysta i fallet med den döda eleven som visar sig blivit förgiftad. Det visar sig att Charlie varit en mobbare av yngre elever, otroligt populär kamrat till vissa och arvinge till ett stort gods. Dessa faktorer gör att kretsen av de som haft motiv att döda Charlie är stor, större än poliserna kan ana. 

Parallellt får man följa föräldrarna till en yngre elev, Rory, och deras liv och även Jazz privatliv som är allt anant än okomplicerat med en sjuk pappa och en kärlekskrank före detta make. 


The Murders at Fleat House är en sann bladvändare, eller i mitt fall svår att sluta lyssna på. 

Det är en sorg att tänka att Riley inte hann skriva fler böcker med Jazz som huvudperson för hon hade verkligen skapat en sann deckarhjälte som hade hållit i många böcker. Jag tror att det också var tanken att det kunde ha blivit flera böcker med tanke på slutet. 

Läs eller lyssna på denna förträffliga bok som även finns på svenska, Morden i Fleat House. Och som titeln avslöjar är det fler än eleven Charlie som får sätta livet till. 


                                      Morden i Fleat HouseBild från förlaget

Av Viktoria - 13 juni 2022 10:29

Vilken glädje att det kommit ytterligare en bok i serien Mord i Falsterbo av Christina Olséni och Micke Hansen, Sommarfesten

Hector Bondesson, rik entreprenör med sin bas i Malaga, spenderar några sommarveckor i sitt hus i Falsterbo. Medan han är där håller han en stor sommarfest för att skapa nya kontakter, få nya kunder och sprida ryktet om sitt företag. Bjuden på festen är Egon och Elisabeth genom Hectors mor Edith, som är en bakintresserad äldre dam som hittat sin bakkompis i Egon på församlingshemmet. Elisabeth får dock migränn samma dag som festen äger rum och Egon försöker då få med sig Ragnar som tvärvägrar och då hänger istället Mårten med. Festen är i full gång, med 200 glada festare, när Egon trillar över en död kvinna i ett badrum. Som vanligt när Egon är med ställer han till det och har sedan svårt att krångla sig ur situationen. 

Mårten som är på festen tar initialt ledning av utredningen men, som vanligt, kommer ragatan Agata och tar över. Då Mårtens vapendragare Lisa är på semester får han själv handskas med Agata. 

Det är som vanligt mycket underhållande att läsa om Egon, Ragnar, Mårten och de andra! Sommarfesten gör inget fan av Mord i Falsterbo besviken, läs och skratta!



                                                      Sommarfesten

Av Viktoria - 10 juni 2022 22:43

I ett par veckor har jag varit i andra världskrigets England i en stad vid namn Hinton. Där har jag skapat bekantskap med några unga, unga kvinnor som försöker klara livhanken genom att jobba på varuhuset Marley´s. 

Huvudperson är Lily Collins som mitt under kriget får jobb på varuhusets barnklädesavdelning. Första dagen träffar hon Gladys som precis som hon är ny på jobbet. Som närmaste chef får Lily Miss Frobisher som är sträng men rättvis och ser potentialen i Lily. Lika ung som Lily och Gladys är Berryl som är en sann översittare som flirtar vilt med ägarens son. 

På hemmaplan har Lily sin mamma, änka med tre barn varav Lily är yngst. Lilys bröder är i armén och till och från är oron för dem enorm. 

I sex böcker får man som läsare följa Lily, hennes vänner, hennes familj och en hel del andra personer under andra världskrigets år och i sista boken faktiskt efter krigets slut. Det är stora vedermödor men också glädje och lycka för de unga kvinnorna och dess omgivning. 

Feel good är det men även lite intressant kring epoken som böckerna utspelar sig i. 

Rekommenderas för trötta hjärnor så här innan semestern. 


                                                 A Store at War (häftad)

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards