Alla inlägg den 9 maj 2020

Av Viktoria - 9 maj 2020 06:47

Sjätte och sista boken i serien om Enzo Mcleod, Cast iron, är slut. Och vilket slut på en bokserie! Jag ville inget annat än att fortsätta läsa Cast iron men samtidigt ville jag att den skulle räcka länge för den var otroligt spännande och tät. 

Hösten 1989 mördas en ung socialarbetare, Lucie Martin, utanför Bordeaux och boken inleds med att mördaren, som man får veta är en han, dumpar liket i en sjö. Det kommer att dröja ända till 2003 innan liket hittas och det visar sig att offret har fått nacken bruten vilket konstateras som dödsorsaken. Liket hittas då sjön det är dumpat i på grund av att sommaren har varit varm och torr vilket gjort att vattennivån minskat. Fallet blir aldrig löst och är ett av de sju fall som finns med i Raffins bok Assassins Cachés, de fall som Enzo tagit sig an att lösa. Fallet med den döda Lucie Martin är det sista i boken förutom mordet på Raffins fru. Det är en man dömd för mordet på Lucie, Regis Blanc, men han har ständigt nekat brottet. Anledningen att han är dömd är att han samma helg som Lucie försvann  sägs ha mördat två prostituerade som han var hallick åt, också de fanns ha bruten nacke. 

Samtidigt som Enzo tar sig an fallet händer det, som vanligt, en massa i hans privatliv. Vad han inte vet är att hans dotter Sophie och hennes pojkvän Bertrand blir kidnappade när de på semester vid atlantkusten och det dröjer många dagar innan han får veta det. Som läsare får man följa kidnappningen och Sophies och Bertrands försök att ta sig fria. Den historien utspelar sig parallellt med Enzos utredning. Tillbaka i handlingen är också hans elev Nicole som är en fena på utredning och en stor hjälp för Enzo. Även dottern Kirsty är med på ett helt annat vis och han har det rörigt i livet med två vuxna döttrar och en son som knappt är ett år. Tillbaka kommer också polisen Dominique från fallet med den mördade kocken i boken Blow back. Hon har sagt upp sig från polisen och blir ett stort stöd för Enzo när han får reda på att hans dotter är kidnappad. 

Jag hörde mig själv säga: "Jösses, vad bra den var!" när jag slog ihop Cast iron när jag läst färdigt. Cast iron knyter ihop hela bokserien som jag överlag tycker ha varit bra med ett par böcker som varit lite sämre än de andra.

Och det sjunde fallet då, lämnar Enzo det? Nej, det blir löst av bara farten i denna sista bok. Äntligen får man som läsare veta vem som mördade Raffins fru, det olösta mordet som gjorde att Raffin skrev boken från första början.

Lite avundsjuk är jag allt på er som har böckerna kvar att läsa...


                                             Cast IronBild från författarens hemsida

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards