Alla inlägg den 2 april 2024

Av Viktoria - Tisdag 2 april 16:41

                             Jävla karlar (inbunden)Bild från förlaget 


Nu är det mycket länge sedan jag skrev om böcker. Det betyder inte att jag inte läser hela tiden men det har inte funnits inspiration till att skriva om det jag läser. Men NU är det dags! Det är Jävla karlar av Andrev Walden, ni vet han som fick August-priset förra året, som fått inspirationen att infinna sig. Boken är vald av Pia i min bokcirkel till nästa träff, den längtar jag verkligen till!

Andrev växer upp med sin Mamma, sin pappa och sina två småsyskon i ett hus i en by. En pappa som aldrig arbetar och som tar till våld mot Andrev. Det är 1983 och Andrev får veta att pappan, som han i boken kallar för Växtmagikern, inte är hans pappa, han är pappa till småsyskonen men inte till Andrev. En lättnad för Andrev som skapar sin Pappa som indian utifrån de skärvor av information han får av sin Mamma. Mamman lämnar Växtmagikern med buller och bång och tar Andrev med sig. Småsyskonen bor ömsom hos Mamman och Andrev, ömsom hos Växtmagikern. Mamman fortsätter att träffa nya män som Andrev försöker förstå när de är på väg att bli en pappa och inte bara en man som Mamman känner. Sin egen pappa får han brev och presenter av då och då, men träffar aldrig då han bor utomlands. Andrev blir äldre och vi får följa honom, Mamman och syskonen genom flyttar runt om i Norrköping, och ibland utanför staden, och genom de olika papporna som kommer och går. Doften av Mammans hennafärgade hår, Mammans väninna Lilla molnet (eftersom hon kedjeröker), kompisarna på Waldorfsskolan, busen, porrtidningar, tjejer, glädjeämnen och ledsamheter. Det är förresten Lilla molnet som myntar uttrycket "Jävla karlar". 

När Andrev kommer upp i tonåren och beskriver händelser som händer i hans liv skrattar jag, bitvis, högt av ingenkänning och över hur Walden beskriver det. 

Språket är vackert, flödande och har många metaforer. Jag sveps med i berättelsen och har svårt att lägga den ifrån mig. 

Läs Jävla karlar och njut!

Den börjar så här: 

"EN GÅNG HADE jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren.

Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards