Alla inlägg den 25 maj 2010

Av Viktoria - 25 maj 2010 15:20

Vi missade bussen igår eftermiddag, min son och jag. Detta ledde till att vi gick in på biblioteket för att fördriva tiden till nästa buss skulle gå. Besöket resulterade i att jag på Snabblån-hyllan hittade Birgitta Stenbergs pinfärska Eldar och is (jag tror jag är den första låntagaren av just detta exemplar). Att jag sedan är tvärförkyld och tillbringat hela eftermiddagen/kvällen igår och halva eftermiddagen idag till att läsa gör att boken är utläst. Jag tycker dessutom om den. Birgitta Stenberg har skrivit ett porträtt om sin mormor, sin mamma och sig själv. Hon har skrivit mycket självbiografiskt tidigare och Eldar och is är inget undantag. Boken tar sin början i slutet av 1800-talet och tar slut i nutid. Birgitta Stenbergs mormor, Alma, är den som inleder berättelsen, hon kommer som ung lärarinna till en liten by långt upp i norrland. Där förälskar hon sig i prästinnan vilket leder till att hon har ett trekantsförhållande med denne och hennes make prästen. Det hela leder till Alma blir gravid och det får absolut inte komma ut. Alma flyttar hem till Östergötland igen där hennes far ordnat så hon blir gift med en av gårdens drängar, fadern köper ett litet torp åt dem i Västergötland och Alma föder barnet, Ingeborg, och drängen står som far till barnet. Alla vet dock att så inte är fallet och pratet går på byn. Ingegerd finner sig inte i det liv hon blivit född till, hon vill få det bättre än hennes mamma har det. Hon utbildar sig till sekreterare och det är på sin arbetsplats på häradskontoret i Göteborg hon träffar Alex. Alex är den som tar Ingeborg under sina vingars beskydd, han är gift så hon blir hans älskarinna, och hon får bo i hans lilla extra lägenhet i Stockholm. Hon har dock större planer än bara var någons älskarinna. Hon gifter sig med den betydligt äldre apotekaren Ernst Johannes och får med honom ett bra liv ekonomiskt. Hon fortsätter dock med sina affärer med olika män bakom makens rygg, bland annat fortsätter hon ha ett, om än sporadiskt, förhållande med Alex. Ingeborg är Birgittas mamma. Birgitta har en trygg uppväxt i borgarmiljö i Visby först och senare på ett stort gods utanför Nykvarn i Södermanland.

Den sista delen av boken handlar om Birgitta själv, hennes frigörelse från mamman och hennes jakt på sin sanna bakgrund.

Det är en bra bok! Välskildrade kvinnoporträtt, särskilt det om mamman Ingeborg som verkar ha fått som hon vill hela sitt vuxna liv. Birgitta Stenberg lämnar här ut sin mormors och mammas liv, men även sitt eget. Det känns som att hon är väldigt ärlig i det hon berättar. En helt klart läsvärd bok.

  

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards